Βουβωνοκήλη

Βουβωνοκήλη:

Η πλέον συχνή μορφή κήλης που παρουσιάζεται στον άνθρωπο παγκοσμίως είναι η βουβωνοκήλη.

Βουβωνοκήλη
Η βουβωνοκήλη αποτελεί μια από τις πιο συνηθέστερες παθήσεις του μυϊκού τοιχώματος και μια από τις συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως. Να σημειωθεί ότι το 85% των βουβωνοκηλών εμφανίζεται στου άντρες, ενώ αντιθέτως το 85% των μηροκηλών εμφανίζεται στις γυναίκες. Η βουβωνοκήλη χαρακτηρίζεται από την προβολή ενδοκοιλιακού σπλάγχνου δια μέσω του βουβωνικού τοιχώματος με συνηθέστερο το λεπτο έντερο καιτο επίπλου, σπανιότερα το παχύ έντερο και ακόμη σπανιότερα την ουροδόχο κύστη, την σκωληκοειδή, την ωοθήκη κλπ.
 

Στον άντρα βουβωνοκήλη ακολουθεί την διαδρομή καθόδου του όρχεος, απο την ενδοκοιλιακή του θέση προς το όσχεο, και μπορεί να εμφανιστεί είτε απο την γέννηση (συγγενής), είτε αργότερα επίκτητη.


Η εμφάνιση της κήλης μπορεί να είναι λοιπόν είτε στην διαδρομή προς τον όρχι (λοξή κήλη), είτε σε μία αδυναμία της εγκαρσίας περιτονίας του βουβωνικού τοιχώματος και αποτελεί την ευθεία κήλη.
Η λοξή βουβωνοκήλη, μπορεί να επεκταθεί σταδιακά προς το όσχεο και να το καταλάβει ολοκληρωτικά οπότε καλείται οσχεοκήλη. Ευθεία Κήλη - Λοξή Κήλη

Στην γυναίκα η βουβωνοκήλη είναι πολύ πιό σπάνια από τον άνδρα, και παρουσιάζεται παρομοίως είτε σας ευθεία είτε σαν λοξή βουβωνοκήλη, με την διαφορά ότι στην λοξή γυναικεία κήλη, το σπλάχνο ακολουθεί την πορεία του στρογγύλου συνδέσμου της μήτρας, με επακόλουθη πορεία προς το αιδοίο.

Τα συμπτώματα εμφάνισης της βουβωνοκήλης, είναι η παρουσία άλγους μυϊκού, πολλές φορές “καυστικού” στην περιοχή, οφειλόμενου στην μυϊκή “απόσχιση” που συμβαίνει στην περιοχή, που ακολουθεί αργότερα από την παρουσία μικρού “ογκιδίου” στην περιοχή (μικρού αυγού), το οποίο ανυσυχεί τον ασθενή και τον προβληματίζει για την αιτιολογία του.


Τις περισσότερες φορές η διάγνωση είναι εύκολη, απο τον ίδιο, αλλά κυρίως από τον χειρουργό και μπορεί να επιβεβαιωθεί με ένα “δυναμικό” υπερηχογράφημα.


ΚήληΗ εξέλιξη της βουβωνοκήλης συνήθως είναι προδιαγεγραμμένη. Υπάρχει μία σταδιακή αύξηση του μεγέθους της, που οφείλεται στην συνεχή αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση η οποία προωθεί συνεχώς τα σπλάχνα προς τα έξω. Αυτη η πίεση πολλές φορές αυξάνεται κατακόρυφα και τα αίτια είναι:

 • Αρση βάρους, απότομες κινήσεις, χειρωνακτική εργασία.
 • Επίμονος βήχας, αναπνευστική λοίμωξη, φτάρνισμα..
 • Επίμονος δυσκοιλιότητα…

Τα συμπτώματα επίσης συνεχίζονται, με επίταση του πόνου, της δυσφορίας, αλλά και άλλων σημείων όπως:

 • Γαστρεντερικές διαταραχές και άτυπα κοιλιακά άλγη (οταν εγκλωβίζεται λεπτό έντερο ή επίπλουν).
 • Δυσκοιλιότητα (όταν εγκλωβίζεται το σιγμοειδές τμημα του παχέος εντέρου)
 • Δυσουρία – συχνουρία (όταν συμμετέχει τμήμα της ουροδόχου κύστης).

Οι επιπλοκές της νόσου συνήθως είναι η μή ανάταξη και η περίσφιγξη.

Αυτό σημαίνει τον “εγκλωβισμό” του σπλάχνου από τον μυϊκό δακτύλιο της κήλης, με επακόλουθο την αδυναμίας ανάταξης του περιεχομένου ενδοκοιλιακά, και ακόμη χειρότερα το συνοδό οίδημα του σπλάχνου και την επακόλουθη απόφραξη του αυλού του και ισχαιμία αυτού.


περίσφιγξη κήληςΗ περίσφιγξη αποτελεί “επείγουσα χειρουργική πάθηση”, διότι θέτει σε κίνδυνο την αιμάτωση του σπλάχνου, δημιουργεί απόφραξη του εντερικού αυλού (ειλεός), και χρειάζεται άμεσα χειρουργική παρέμβαση εντός ελαχίστων ωρών, με στόχο την “απελευθέρωση” του σπλάχνου, την διάσωση αυτού, και ακολούθως τηναποκατάσταση της κήλης.

Τα συμτπώματα της περίσφιγξης είναι : Πόνος ισχυρός στο σημείο με συνοδό διόγκωση και αρχόμενη σκλήρυνση της κήλης, τάση πρός έμετο ή και έμετοι με παράλληλο τυμπανισμό της κοιλίας (ειλεός).

Η θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι “αμιγώς” χειρουργική.

Ημίμετρα αποτελούν η αποφυγή άρσης βάρους και η τοποθέτηση ζώνης, με στόχο την πρόληψη αλλά όχι την θεραπεία.


Ειδικά η ζώνη, μπορεί να προφυλάσει κατ’αρχήν, όμως δημιουργεί δύο σημαντικές παρενέργειες στην περιοχή όπως: Η ακόλουθη μυϊκή αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος, και η δημιουργία συμφύσεων της κήλης στην περιοχή καθιστώντας μία επέμβαση αρκετά πιό δύσκολη.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης, έχει μεγάλη ιστορία, ξεκινώντας πάντα από την κλασσική “ανοικτή” επέμβαση, που στόχο είχε την συρραφή των μυών με διάφορες τεχνικές που επινοήθηκαν (bassini, souldice, turner, darn κλπ) μέχρι τις σύγχρονες μεθόδους πλέγματος.


πλαστική βουβωνοκήλης


Η κλασσική πλέον χειρουργική τοποθέτηση πλέγματος (κατά Lichtenstein), αποτελεί τα τελευταία 30 χρόνια το golden standard της χειρουργικής αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης, δμιουργώντας μία τεχνική χωρίς “τάση” (tension free),  με αποτελεσματα εξαιρετικά όσον αφορά την επανεμφάνιση της κήλης (υποτροπή).


Λαπαροσκοπική μέθοδος TEPΗ λαπαροσκοπική “επανάσταση” στην χειρουργική έρχεται τα τελευταία 15 χρόνια, να συνεισφέρει τα μεγιστα στην χειρουργική της κήλης, προτείνοντας την εξωπεριτοναϊκή τοποθέτηση πλέγματος (μέθοδος TEP), η οποία ατραυματικά, ανώδυνα και αναίμακτα συντελεί στην άριστη αντιμετώπιση αυτής, με μία tension free μέθοδο, εκτός κοιλίας, μη ερχόμενη σε επαφή με τα σπλάχνα.!

Η λαπαροσκοπική μέθοδος TEP αποτελεί λοιπόν ιδανική επέμβαση γιά:

 • Βουβωνοκήλη σε άνδρες ή γυναίκες
 • Αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη
 • Υποτροπή μετά από “ανοικτή” επέμβαση βουβωνοκήλης (με πλέγμα ή και χωρίς)! 

Κλινικές • Λευκός Σταυρός Αθηνών
  Στην Κλινική Λευκός Σταυρός, επιτελούνται με απόλυτη
  ασφάλεια ολες οι επεμβάσεις λαπαροσκοπικές και μη.

 • Πρότυπο Κέντρο Κήλης – Λητώ
  Στό Χειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου Λητώ λειτουργεί
   το κέντρο Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής της Κήλης. • Ομιλος Ιατρικού Αθηνών
  Κλινική Αμαρουσίου, Ψυχικού και Περιστερίου.


   

Κλείστε ραντεβού

210-6001302 (κα Κουτουλίδου)

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με την γραμματεία ολο το 24ωρο.
Επίσης στο κινητό του Ιατρού : 6977359925

Statistics

Articles View Hits
71590

Who is Online

We have 3 guests and no members online